2019. feb 02.

BORZSAVÖLGYI KISVASÚT - KISVASÚT NAPJA 2018

írta: zenevilag.net
BORZSAVÖLGYI KISVASÚT - KISVASÚT NAPJA 2018

Komlós településen augusztus első vasárnapján (2018.08.05-én) került megrendezésre a Borzsavölgyi Kisvasút napja. Két helyszínről indultak el kerékpáros csapatok: Beregszászból és Kovácsrétről (Kusnyica), hogy együtt üdvözölhessék a TU2-es vonaton érkező kűlhoni vendégeket, akik az előző napon részt vettek a beregszászi vasútállomáson történő Baross Gábor emléktábla-avatáson.

A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Egyesület bringás csapata vasárnap reggel 8 órakor gyülekezett az egyesület irodája előtt és a tervezett időpontban, 8:30-kor útnak is indult, mindeközben a kovácsrétiek is nekivágtak a 45 km-es távnak. 

A helyszínre vezető útszakasz km-ben számolva nem volt vészes, mindössze 33 km, viszont a dombok leküzdése nehezítette a távot. Az edzett csapat minden akadályt leküzdve az érintetlen, vad tisztáson átvágva találta meg a komlósi állomást, melynek látványa már mesébe illő volt. Az elhagyatott épületrészek, a vad növényzettel befutott, idővel már a rozsda martalékává vált vagonok, a toldott foldott kisvasúti híd, mely alatt több méteres szakadék, a hömpölygő Ilosva folyó és a Borzsa folyó találkozásának látványa tárult a hídon átkelők elé. Mondhatni, az erősebb idegzetűek adrenalin-szintjét is képes volt meg bizsergetni....  

A helyszínre érve a salánki szervezők friss házikenyérrel, zöldséggel, sajttal várták a kissé megviselt bringásokat, akik egy rövid pihenőt követően mártóztak meg a Borzsa-folyó hűsítő vízében, és újra erőre kapva tudták üdvözölni a helyszínre érkező kovácsréti bringás társaikat. 

A kovácsréti bicajosok vezetője, egyben az esemény főszervezője, Dobra Denys, valamint a budapesti Kisvasutak Baráti Köre Közhasznú Egyesület elnöke, Bacsinszky Tibor, mindent megtettek azért, hogy a résztvevők maximálisan jól érezzék magukat, és fantasztikus élményekkel térjenek haza. Jó volt hallgatni a szervezők, valamint a külhoni vendégek régmúlt vasutas történeteit, melynek  konklúziója, hogy ezek az emberek a munkájukat szerelemként, hobbiként művelték, művelik. 

A rendezvény végéhez érve a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Egyesület bringás ármádiája -  közös megegyezéssel - más hazavezető útvonalat tervezett és fogadott el. A csapat bevárta a Komlós-Nagyszőllős kisvasút nyomvonalának utolsó járatát és a kerékpárokat a  TU2-es vagonjaira tuszkolva tette meg Salánkig az utat. Ezt követően Puskino, Tiszakeresztúr, Bene, Nagymuzsaly és Beregszász irányába tekert tovább 37 km-en át, illetve a teamből akadtak, akik Beregszásztól tovább tekertek Nagybégány és Munkács irányába. 

A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Egyesület nevében minden tagnak köszönjük, hogy vasárnapunkat áldozva együtt lehettünk részesei eme nem mindennapi eseménynek, valamint a rendezvény szervezőinek köszönjük a lehetőséget! Találkozzunk legközelebb is!!!  

Andóca

img_20180805_093622.jpg

img_20180805_122253.jpg

img_20180805_130333.jpg

img_20180805_145138.jpg

img_20180805_195659.jpg

Szólj hozzá

turizmus történelem kerékpár hagyomány találkozó kerékpártúra KMTE